De beste keus voor asbest en sloopwerk

Asbest verwijderen: alles wat je moet weten in één handig overzicht

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het verwijderen van asbest.

Inhoudsopgave

Wat is asbest?

Asbest is een stof die bestaat uit kleine vezels. Asbest werd op grote schaal gebruikt als bouwmateriaal vanaf circa 1950 tot 1993. Asbest was in de categorie bouwmaterialen in deze periode superieur, asbest was namelijk erg goedkoop, heel sterk, isolerend en brandwerend. Inmiddels is bekend dat blootstelling aan asbestvezels ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder longkanker, asbestose en mesothelioom.

Sinds wanneer is asbest verboden?

Door de gezondheidsrisico’s is het gebruik van asbest in nieuwe producten in 1993 als verboden verklaard. Logischerwijs is het niet mogelijk om per direct alle asbest uit producten te verwijderen, dit is een langdurig proces. Asbest komt in 2024 nog altijd voor op grote schaal in Nederland. Asbest komt voor in gebouwen en constructies, zoals woningen, scholen, kantoren en fabrieken. Asbest kan zitten in materialen zoals dakbedekking, isolatie, plafondtegels, vloerbedekking en buisisolatie. Asbestvezels zijn onzichtbaar voor het blote oog, dit maakt het verstandig om een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen om de asbestsanering uit te voeren. 

Asbestsanering is van cruciaal belang om de risico’s van asbest blootstelling te minimaliseren en de gezondheid van mensen te beschermen. Het is niet iets dat je zelf moet proberen te doen, gezien de potentiële gevaren. Het is raadzaam om altijd een professional in te schakelen voor asbestsanering.

Neem contact met ons op voor een offerte of advies.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest heeft een gevaarlijke impact op je gezondheid op het moment dat je losse asbestvezels inademt. Wat asbest extra gevaarlijk maakt is dat asbestvezels niet zichtbaar zijn met het blote oog.

De mate waarin asbest schadelijk is, is afhankelijk van de totale hoeveelheid asbestvezels die je tijdens je leven inademt. Hoe meer asbestvezels je gedurende je leven inademt, hoe hoger de kans is op het krijgen van longkanker, asbestose en mesothelioom. Het enigszins positieve aan het materiaal asbest is dat er niet zomaar asbestvezels vrij kunnen komen. Asbest komt alleen vrij indien er op een bepaalde manier frictie met de stof ontstaat. Asbest kan vrijkomen door verschillende redenen:

  • Door het slopen van asbesthoudend materiaal
  • Bij het bewerken van asbesthoudend materiaal
  • Als gevolg van een brand waarbij asbest vrijkomt
  • Tijdens het proces van asbestverwijdering

Is het verwijderen van asbest verplicht in 2024?

Het verwijderen van asbest in een stabiele staat is niet verplicht in 2024. Echter kan er wel een geforceerde verwijdering van asbest opgelegd worden indien er een verhoogd risico is van het vrijkomen van asbestvezels. 

 

In eerste instantie was er wel in 2018 een wet aangenomen die het verwijderen van asbestdaken voor 2024 verplicht zou maken. Bij nader inzien bleek dat dit geen realistische inschatting was. De saneringsopgave voor het verwijderen van asbest zou te groot zijn om de verwijdering te realiseren voor deze datum. De wet voor het verwijderen van asbestdaken voor 2024 is met ingang van 2019 teruggedraaid, het is dus niet verplicht om een asbest dak te verwijderen voor 2024.

 

Wanneer is het verwijderen van asbest dan wel verplicht? 

Een nieuwe richtlijn vanuit de Nederlandse politiek over de verplichting van de verwijdering van asbestdaken is 2028, met een mogelijkheid om uitstel te vragen bij een lokale gemeente tot 2030. Lees meer over deze uitspraak in dit document van de Eerste Kamer

Wat zijn de kosten voor het verwijderen van asbest?

De kosten voor het verwijderen van asbest variëren en is afhankelijk van een aantal factoren. Door deze factoren is het op voorhand niet mogelijk om een vaste prijs te formuleren voor het verwijderen van asbest. Er is altijd gedetailleerde inventarisatie nodig om de kosten voor het verwijderen van asbest te berekenen. Hieronder staat een overzichtelijke tabel die de factoren en de impact op de kosten toelicht:

Factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van asbest verwijderen

Impact op de kosten

Hoeveelheid asbest

Meer asbest betekent meer arbeid en tijd, wat kan leiden tot hogere kosten.

Locatie van het asbest

Asbest op moeilijk bereikbare plaatsen kan extra inspanning en apparatuur vereisen, wat de kosten kan verhogen.

Veiligheidsmaatregelen

Specialistische kennis, apparatuur en beschermende kleding zijn vereist, wat de totale kosten kan beïnvloeden.

Laios kijkt als gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf mee naar het inventarisatierapport. Aan de hand van dit rapport kan er een offerte uitgebracht worden om de kosten voor asbest verwijderen te bepalen.

Stappenplan voor het verwijderen van asbest

Soorten asbest herkennen

Hoe herken ik ‘asbest’ en ‘heb ik asbest in mijn woning’ zijn vragen die wij telefonisch vaak binnenkrijgen. Dit is niet gek, want asbest is een gevaarlijke stof en voor veel mensen onbekend. 

Asbest kan voorkomen in verschillende materialen en producten die vóór de jaren 90 zijn geproduceerd. Enkele voorbeelden van waar asbest in kan zitten zijn:

  • Vloerbedekking (vloerzeil): asbest werd in de vorm van vloerbedekking voornamelijk gebruikt in de vorm van vinylvloertegels, deze tegels waren verstevigd met asbest. Deze tegels werden voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes, zoals toiletten en keukens. Het uiterlijk van deze tegels is vaak een beetje glazend, en aangebracht met een zwarte kit op de vloer. 
  • Cement: Asbestcement is cement waar asbestvezels in gemengd zijn. Het herkennen van asbest cement is een complexe zaak en vraagt een proffesionele asbest inventarisatie. 
  • Riolering: Asbest in de riolering is vaak blauw, wit of bruin van kleur. Maar dit kan ook anders zijn, wat het herkennen van asbest in een riool lastig maakt. De kans is echter groot dat er asbest in je riolering zit als je woning voor 1993 gelegd is. Vraag voor de zekerheid een asbestinventarisatie aan om dit duidelijk in kaart te brengen. 
  • Daken: Asbest in een dak komt voor in de vorm van golfplaten, dakbeschot, dakleien en bitumen daken. 

Hechtgebonden en niet-hectgebonden asbest

Als u de soorten asbest wilt herkennen, dan is het goed om te weten welke soorten asbest er zijn. De soorten asbest die het meest zijn toegepast, zijn wit, bruin en blauw asbest. De kleur van asbest is vaak wit of lichtgrijs. Hoewel het asbest herkennen niet altijd mogelijk is, kunt u de materialen waar asbest in toegepast is vaak wel herkennen. Er zijn verschillende soorten asbest, namelijk hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. De soorten asbest hebben allebei een andere mate van gezondheidsrisico’s. Of asbest hechtgebonden of niet-gebonden is, wordt bepaald door het materiaal waar het asbest in zit.

Hechtgebonden asbest

Als het asbest vastzit in het materiaal en er dus geen losse asbestvezels door de lucht dwarrelen, is er sprake van hechtgebonden asbest. Dan is er eigenlijk weinig sprake van een gezondheidsrisico, omdat de kans dat asbestvezels inademt klein is. Bij hechtgebonden asbest bent u dan ook niet verplicht om dit te laten verwijderen. Mits het beschadigd is of u het gaat bewerken/verwerken.

Als u van plan bent om te klussen of te verbouwen, is het wel belangrijk om het asbest te herkennen en te laten verwijderen. Tijdens een verbouwing kunnen de materialen waarin asbest is verwerkt namelijk schuiven, waardoor er alsnog asbest vrijkomt.

Niet-hechtgebonden asbest

Waar hechtgebonden asbest minder gezondheidrisico’s met zich meebrengt, is het erg belangrijk om te herkennen of er niet-gebonden asbest aanwezig is in uw pand. Bij niet-gebonden asbest zitten de asbestvezels namelijk niet vast in het materiaal en kunnen ze makkelijk loskomen. Als deze asbestvezels loskomen en door de lucht dwarrelen, ademt u deze asbestvezels veelvoudig in.

Bij niet-gebonden asbest loopt u een groot gezondheidsrisico. Asbest kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om asbest te herkennen en dit zo spoedig mogelijk te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.

Asbest herkennen door het bouwjaar van woning

Als uw woning is gebouwd vóór 1994, zal er waarschijnlijk asbest aanwezig zijn. Denk hierbij aan plaatmateriaal of golfplaten. Een aantal voorbeelden van materialen waar asbest in kan zitten zijn kit, riolering, vloertegels, luchtkanalen, tegellijm, plaatmateriaal bloembakken, etc. Als u vloerzeil heeft, dat komt uit 1994 of eerder, kan hier ook asbest in zitten. Het gaat dan namelijk om niet-gebonden asbest. In 1963 is de verkoop van producten als isolatiekoord en vloerzeil daarom verboden. Toch kan het zijn dat deze materialen voor die tijd zijn toegepast in uw woning, en er daardoor niet-gebonden asbest in uw woning aanwezig is. Het is belangrijk om dit asbest te herkennen. Niet-gebonden asbest brengt namelijk veel gezondheidsrisico’s met zich mee, en het is belangrijk om dit zo snel mogelijk op een veilige manier door een professional te laten verwijderen.

Ik weet niet zeker of ik asbest in mijn woning heb. Wat nu?

Als u zelf niet zeker weet of u asbest kunt herkennen, is het ook mogelijk om hier een gecertificeerd bedrijf voor in te schakelen. Als u wilt dat deze bij u langskomen om asbest te herkennen, is dit zeker mogelijk. Hiervoor plannen we een asbestinventarisatie in. Hierbij gaat men op zoek naar materialen die asbest kunnen bevatten en worden er monsters genomen om te kijken of er daadwerkelijk asbest aanwezig is. Vervolgens wordt er ook vastgesteld om welk asbest en om hoeveel asbest het gaat. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Offerte voor asbest verwijderen aanvragen?

Dat kan! Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.